Palais de Justice d’Andorre - Concours

  • Lieu : Andorre-la-Vieille - Principauté d’Andorre
  • Date : Décembre 2014
  • Client : Gouvern d’andorra
  • Collaboration : Jordi Batlle Jordana Architecte
  • Superficie : 17 250m²
  • Coût : 17,5 M€

Un palais de Justice n’est pas un espace ordinaire, il exprime le pouvoir et la dignité de la justice, mais aussi sa proximité, sa transparence et son accessibilité pour tout citoyen. Le bâtiment proposé regroupe dans un seul lieu toutes les institutions de la justice, l’ensemble s’organise en trois grandes unités : l’espace accueillant le public (le socle), les bureaux administratifs, les institutions. Les circulations dans un palais de justice, obéissent à des règles de fonctionnement qui lui sont propres et complexes: une séparation stricte des circuits publiques et privés. Elles s’organisent en fonction de ce principe autour de 3 axes verticaux. Pour donner une lisibilité à l’institution, chaque entité est traitée de manière différenciée par une architecture sobre et élégante. L’entrée, un élément symbolique important, est marquée par un escalier extérieur protégé par un large porche. A l’intérieur, les espaces publics s’organisent sur deux niveaux, ce volume, illuminé par une lumière naturelle qui traverse tout l’édifice et donne à l’ensemble une grande transparence. Les salles d’audiences bénéficient toutes d’une double hauteur et d’un éclairage naturel zénithal accentuant leur caractère solennel. Les deux corps de bâtiment destinés aux bureaux administratifs et aux institutions se distinguent par le traitement de leur double peau. La première est composée de pare-soleils amovibles de différentes tailles, tandis que la seconde plus rigide se compose d’éléments fixes en béton blanc.

El nou seu de la Justicia no és un espai ordinari, expressa el poder i la dignitat de la justícia, també la proximitat, la transparència i l’accessibilitat pel ciutadà. L'edifici agrupa en un sol lloc totes les institucions de la Justícia. Hem cregut pertinent organitzar aquest conjunt en tres grans unitats: Espai d’acollida del públic, les oficines de la justícia i les institucions de la Justícia La Justícia té unes regles de funcionament pròpies i complexes que imposen un sistema de circulació amb una separació estricta dels circuïts públics i reservats. Hem organitzat les circulacions en funció d’aquest principi en tres eixos verticals: dos circulacions pel públic, una circulació reservada. Per donar la màxima visibilitat a la institució hem tractat de manera diferenciada cada una de les unitats que hem descrit. Vist el caràcter de l’edifici hem buscat una arquitectura elegant però sense ostentació. L’entrada és un element simbòlic que hem considerat molt important. Una escala exterior protegida per un porxo alt és l'accés a la Seu de la Justícia, assenyalant la distància necessària que la institució ha de mantenir. A l’interior, els espais s’organitzen en dos nivells, al llarg de generosos vestíbuls i circulacions il•luminades amb llum natural que travessen tot l’edifici i donen al conjunt una gran transparència. Les sales de vistes situades a la primera planta tenen totes un caràcter solemne. Cada sala té una gran alçada i està il•luminada zenitalment amb llum natural. L’edifici destinat a les oficines de la Justícia és l'element més important tant per la seva ocupació en planta com per la seva alçada. Hem tractat les façanes amb un mur cortina protegit per un sistema de para-sols verticals amb una gran diversitat de formats de panells. Les façanes del bloc de les institucions tenen un caràcter més auster. Per protegir els espais de treball del sol hem previst aquí també uns para-sols. Aquí son fixes, de formigó i integrats a la façana.











L'atelier
168, rue Saint Denis
75002 PARIS

Nous suivre :